Otthoni betegápolás


A beteg otthonában, a kezelő- orvos által előírt szakápolási, gyógytorna és fizikoterápiai tevékenységekre.

Az otthoni szakápolás révén a beteg kórházi tartózkodása megelőzhető vagy lerövidíthető.
Kórházi kezelés után segítséget nyújtunk, a kezelőorvos által előírt szakápolási tevékenységeket biztosítjuk a beteg otthonában. Súlyos betegségek (szívtrombózis, műtét, baleset stb.) után elősegítjük az élet- és munkaaktivitás helyreállítását.


Ápolási szolgáltatásaink:

1. Szondán át történő táplálás és folyadékbevitelhez kapcsolódó szakápolási tevékenységek végzése és megtanítása;
2. Tracheális kanül tisztítása, betét cseréje, a tevékenység tanítása;
3. Állandó katéter cseréjéhez vagy rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó szakápolói feladatok (női beteg esetén);
4. Az intravénás folyadék- és elektrolit pótláshoz kapcsolódó (orvos által bekötött infúzión át) szakápolói feladatok;
5. Balesetek, műtétek utáni szakápolási feladatok, az önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, a mozgás segítése;
6. Műtéti területek (nyitott és zárt sebek) ellátása, sztomaterápia, és különböző célt szolgáló drének kezelésének szakápolási feladatai;
7. Dekubitálódott területek, fekélyek szakápolási feladatai;
8. Betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó szakápolási feladatok:

Gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása,
Mozgás és mozgatás eszközei használatának tanítása,
Hely és helyzetváltoztatás segítése.;

9. Szükség esetén speciális feladatok elvégzése (EKG készítés, oxigénterápia, testnedvek leszívása, gyógylámpákkal-, TENS készülékkel való ápolás) csak finanszírozott egyéb tevékenység mellett;
10. Tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai;
11. A beteg állapotától függően gyógytorna, fizikoterápia;
12. Haldokló beteg otthonában történő szakápolása (az ellátandó feladatok megnevezésével);
13. Szakápolás és szakirányú terápia mellett biztosítjuk a beteg pszichés vezetését, étkezési szaktanácsadását, mindazon tevékenységek megtanítását, amit ,a beteg ill. a hozzátartozó megtehet a beteg egészségének megtartásáért, helyreállításáért vagy állapota romlásának megakadályozásáért.

Otthoni szakápolás keretében végzett gyógytorna és fizikoterápia

Azon betegek részére, akiknek a betegsége nem teszi lehetővé az intézetünkbe való bejárást, lehetőséget nyújtunk arra, hogy a gyógytornász, illetve fizioterápiás asszisztens a beteg otthonában végezze el a kezeléseket. Mindkét feladat igénybe vehető szakorvosi véleményen alapuló háziorvosi elrendelés alapján. Szakorvosi javaslatot ortopédus, idegsebész, sebész, traumatológus, neurológus és reumatológus szakorvos adhat. A szakorvosi javaslatok érvényességi ideje egy hónap.

Társadalombiztosítás által finanszírozott ellátási formában maximum 2x14 vizitre van lehetőség, melyet kettő hónap alatt kell elvégeznünk OEP finanszírozás révén a fenti otthoni szakápolási tevékenységek a TAJ kártyával rendelkező betegeink számára ingyenesek.

A szolgáltatás igénybevételéhez a családorvos, a kórházi kezelőorvos, vagy a járóbeteg-szakrendelés szakorvosának írásos javaslata szükséges. A javaslat alapján a háziorvos a Szakápolási Elrendelő lapon, rendeli el a szakápolási szolgáltatást.

Az OEP-pel kötött szerződésünk értelmében, az alábbi kerületekben és helységekben tudjuk ingyenesen nyújtani a házi szakápolást a szerződött vizit keret terhére:

Budapest: II., III., V., XIII., XV. kerület,
Pest megye: Budakeszi, Cegléd, Nagykőrös, Érd, Vecsés, Gyál, Felsőpakony.

Kérésre a fenti társadalombiztosítás által finanszírozott, hivatalos kereten felül/kívül, magánfinanszírozási formában, térítés ellenében is vállaljuk betegek otthoni szakápolását valamint az alábbi szolgáltatásokat:

Otthoni kardiológiai ellenőrzés – telemedicina szolgáltatás (Transztekefonikus EKG)
24 órás gondozás
Pszichológiai, mentálhigiénés támogatás
Háztartási segítség